Hej mitt i sommaren!
Vill tipsa om Valideringsdelegationens seminarium från Almedalen i år. Två seminarier varav ffa det ena berör oss inom U/H. Karin Röding från UHR deltog i panelsamtal, nämnde oss i förbifarten men kom inte med något nytt/konstruktivt. Hon förmedlade att det är tre delar som måste till för att vi ska nå långsiktighet med valideringsarbetet inom U/H:
- ledningens engagemang och stöd
- tydlig ingång för validering via t ex studievägledning
- akademins engagemang - bedömare/beslutsfattare (lärare/examinatorer)
Det var ju vad som presenterades i UHR's rapport/sammanfattning av REKO-projektet så inget nytt där heller. Men viktigt förstås.
Intressant är också den av Arbetsmarknadsutredningen föreslagna nya myndigheten för kompetensförsörjning, validering, vägledning. Som det är idag så är det många olika myndigheter (och massa brancher, aktörer) som har olika avgränsade uppdrag men ingen ansvarar för helheten. Vet inte hur rimligt det är att tro att den nuvarande regeringen kommer att satsa på att skapa en ny myndighet så som föreslås, men det blir intresssant att följa. Så även regeringskansliets svar på Valideringsdelegationens tidigare delbetänkande och slutbetänkandet som ska komma i slutet av december.
http://www.valideringsdelegation.se/filmat-seminarium-validering-en-nyckel-…http://www.valideringsdelegation.se/
Vi hörs och ses i september!
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
Hej!
Se nyhet från UHR som kanske kan användas i vår kamp för ett gemensamt ärendehanteringssystem; https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2019/hogskolorna-bedomer-yrkeskunskaper-o…
😊
Jag kan också passa på att nämna att det nyss har startat ett EU-projekt om reell kompetens som UHR håller i, mellan 2019-2021 (finansierat av Erasmus).
De länder som ingår är Irland, Island, Kroatien, Sverige och Österrike. Ett samarbete på departements/-ministernivå men där lärosäten också inkluderas till viss del, då det är vi som faktiskt arbetar med bedömningarna.
Syftet är inte att hitta gemensamma metoder för bedömning av reell kompetens/validering utan att länderna ska delge varandra information om sina respektive system (för reko) inom högre utbildning (+ de myndigheter som är involverade) - peer learning alltså. I syfte att stötta varandras respektive arbete. GU och KTH medverkar som representanter för lärosäten i Sverige, sannolikt blev vi tillfrågade p g a våra samarbeten - KTH's ingenjörsprojekt och vårt Valideringsnätverk Väst. Jag deltog vid den första träffen i Sthlm i förra veckan, och presenterade vår manual och vår överenskommelse.
På många sätt kändes det som i början av reko-projektet när vi började identifiera likheter, skillnader och diskuterade begrepp för att hitta en gemensam bas att utgå ifrån. Lite intressant var att merparten av länderna såg reell kompetens/recognition of prior learning som det som är informellt och/eller icke formellt. Inte att reell kompetens kan ses som helheten, "allt jag kan", vilket även kan inkludera formella meriter/kompetens.
Vilket blir tydligt för oss, ffa i antagningssammanhang där reko-bedömningar ofta handlar om andra formella meriter, eller en kombination av formella, informella och icke formella meriter.
Kan konstatera att vi/Sverige har kommit en bit på väg, ungefär i nivå med Österrike, men inte lika långt som vissa (tekniska) lärosäten på Irland, dock betydligt längre än Kroatien och Island.
Och att vi brottas med samma utmaningar när det gäller implementering och att få med våra olika (och autonoma) lärosäten och fakulteter. 😊
Härlig sommar allihop!
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>