Till projektgrupp och styrgrupp för VnV
FK.
Skickat in en grov redovisning av hur vi använt de tilldelade medlen till UHR.
Återkommer om UHR önskar mer detaljer från var och en av oss, men med tanke på att andra lärosäten inte redovisat i detalj hur medlen använts så känns detta som en rimlig nivå att lägga sig på. Och den nivå som är görlig för närvarande med den information som finns att tillgå.
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
________________________________
Från: Pernilla Hultberg
Skickat: den 26 mars 2019 16:43
Till: reko at uhr.se
Ämne: Ekonomisk återrapportering Valideringsnätverk Väst
Hej,
Bifogar finns ekonomisk återrapportering från Valideringsnätverk Väst.
Enligt ök är två blanketter ifyllda, en för 2017 och en för 2018. Bifogat finns även en bilaga som tydligare visar hur medlen har fördelats inom nätverket under 2017-2018 samt en plan för användande av resterande medel under 2019.
I övrigt hänvisas till den tidigare inskickade slutrapporten.
Vänliga hälsningar
/Pernilla Hultberg
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
Hej,
Se länkar till KAU's valideringskonferens i fredags.
Obs att länkarna bara är aktiva en månad.
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
________________________________
Från: Emilia Westberg <Emilia.Westberg at kau.se>
Skickat: den 26 mars 2019 15:04
Till: ulrika.bernlo at hb.se; sofia.ekblad at hb.se; majid.jaffari at hb.se; ingela.rydstrom at hb.se; elisabeth.emanuelsson at hb.se; clara.olsson at hb.se; claes.lennartsson at hb.se; amanda.glimstedt at hb.se; annika.malm at hb.se; anne.sandstedt at valideringvast.se; bjorn.hellsten at valideringvast.se; Klara Ekholm; Pernilla Hultberg; Alena Wattenberg van Hal
Ämne: Utbildningsdag i validering- inspelningarna
Hej igen,
Den 22 mars anordnade Karlstads universitet en dag om validering för behörighet för sina medarbetare, där förmiddagens föreläsningar spelades in. Se närmare beskrivning av innehåll i bifogat program. Som utlovar kommer här länkarna till inspelningarna för vidare spridning i era nätverk.
Kompetenser för grundläggande behörighet på grundnivå- Bengt Levinsson
https://kauplay.kau.se/media/t/0_7129akce
Särskild behörighet- på formell och reell väg – Linda Puhls
https://kauplay.kau.se/media/t/0_zc0webm1
Vad behöver jag kunna- Mia Andersson
https://kauplay.kau.se/media/t/0_bv0fmpl0
Uppföljning av reell kompetens-UKÄ:s uppdrag- Per Helldahl
https://kauplay.kau.se/media/t/0_e6f2t6hg
Länkarna skickas även till registrator på alla lärosäten med uppmaning att skicka till lärosätens SA-chef för vidare spridning. Så vet ni att ert lärosäte får informationen på två sätt.
Obs! Inspelningarna kommer enbart vara tillgängliga till och med 22 april.
Vi hoppas att spridning av information och goda exempel kan bidra till fortsatt utveckling vad gäller validering, då med fokus på tillgodoräknande och då återkommer vi igen.
Hälsningar valideringsteamet på Karlstads universitet
Maria, Carina, Linda och Emilia
Med vänliga hälsningar
Emilia Westberg
Studie- och karriärvägledare
Karlstads universitet
Rum 1B326
Enheten för studentstöd
651 88 Karlstad
Telefon 054-700 1725
Telefontid mån-fre kl 11-12
KAU.SE
[cid:image002.jpg at 01D44F40.36CF3F00]
Hej!
Hoppas att ni alla har det bra!
Reko-blanketten
Se info från UHR's vägledningssidor där man bl a länkar till reko-blanketten. Den ser ut att vara uppdaterad, men är i stort sett densamma som tidigare.
https://www.uhr.se/syv/svenska-meriter-i-antagningen/kommentarer-och-artikl…
Det saknas tyvärr fortf tydliga anvisningar på blanketten om att skicka in dokument som styrker det man anger, och det finns heller inte något vidare utrymme för fritext vilket hade varit bra.
Nätverka med Norr
Nätverk Norr har hört av sig och undrar om vi (1) överlevt och (2) är intresserade av att nätverka med dom. De kommer att ha Skypemöten ca 1 gång per månad. Så ofta kanske inte vi behöver vara med men vid några av mötena kanske? Har svarat att vi givetvis är intresserade av att hålla kontakten.
Hur?
Jag upplever att "hur"-frågorna börja hopa sig. Allt ifrån behov av blanketter/mallar/matriser från bedömare/Inst till frågor om hur vi ska använda vår överenskommelse. Nu inför HT19 så blir det aktuellt med frågor om hur vi ska godta varandras bedömningar/bedömningsunderlag. Ett enkelt svar är att vi ska försöka vara mer "generösa" i vår lokala bedömning om vi ser att det finns en bedömning gjord från något annat lärosäte inom VnV. Men frågan behöver kanske diskuteras vidare? Så att vår överenskommelse kan översättas till handling alltså.
Vad säger ni? Vi kanske skulle behöva precisera hur vi menar?
Manualen
Jag har haft en dialog med Malin Jönsson som håller på att skapa en länk för oss i BUD-ärenden i Naric-portalen. Skickar info till er så fort det är klart. Det har hakat upp sig lite på detaljnivå tydligen, t ex vad ingången ska heta.
De texter som Malin skickat har jag lagt in i manualen som Anne S kommer att snygga till inom den närmsta tiden. Det handlar om layout, rubriksättning, numrering av bilagor - alltså inget innehållsligt förutom synpunkterna från Malin J och tågordningen för BUD-ärenden.
Om det blir aktuellt med innehållsmässiga ändringar så är det väl lämpligt om manualgruppen jobbar vidare med det (något reviderad till Anne och Lena sedan Annika gått i pension). I övrigt är den ok att sprida och använda.
Valideringskurs
Frågan om att skapa en generell valideringskurs kommer upp med jämna mellanrum. Vi berörde ju det när vi träffades i februari och nyligen väcktes frågan även från lärarhåll och uppdraget kring "Fler vägar in i läraryrket". Har haft en dialog både med Elin Landell och Malin Jönsson om möjligheten att skapa en kurs som skulle kunna generera hst men det verkar svårt. Det berördes även i delbetänkandet.
Om man bara kan få till ersättningen så öppnar den nya förordningen om förberedande utbildningar upp för denna typen av kurser. Där de som studerar på dessa utbildningar även skulle kunna ha rätt att ansöka om TG trots att de inte bedriver högskoleutbildning i vanlig bemärkelse. Så själva formen skulle kunna funka för att rigga en mer generell valideringskurs.
Inom YH-utbildningar ges statsbidrag även för förberedande utbildningar, borde vara så även inom högskolan kan man tycka.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssaml…
Finns det kanske några kloka tankar i gruppen?
Valda
Vi får se vad som sker med Valda. Jag har haft en dialog med Per Zettervall på UHR och framfört viss frustration över att vi inte redan har kunnat få testköra Valda vilket vi väntat på länge. Jag vet och har framfört oron från "antagningshåll" om att det blir ytterligare ett system att arbeta i och som kanske inte förenklar hanteringen med en gång. Jag har också frågat hur man tänkte när man skickade ut enkäten till SA-chefer, med varierad grad av kunskap om reko och om Valda, innan man erbjöd en ordentlig demonstration om vad systemet innebär. Tycker att det är en lite märklig tågordning. Förstår att det handlar mycket om pengar och årets anslag till UHR troligen var en felaktig kopiering av förra årets (30 mkr).
Om det nu blir så att vi tar fram mallar eller andra blanketter så kan vi väl delge varandra detta, och kanske utforma till gemensamt material? Det kanske är en väg att gå - att skapa gemensamma dokument om än för lokal användning - som ett sätt att visa hur och befästa vårt samarbete?
Ekonomisk återrapportering till UHR
Anledningen till att jag inte har skickat in återrapportering till UHR ang hur VnV använt de tilldelade medlen är (1) att jag inte har tillgång till ekonomisystemet och (2) ansvarig ekonom är överhopad med jobb (=jag får inte den info jag behöver). Men jag hoppas få det klart inom kort. Det ser också ut som att alla lärosäten/parter inte "fått" sin del av medlen, försöker reda i det och kontaktar den som är berörd.
Arbetsgrupp bedömare och kartläggare
Det har inte varit någon vidare uppslutning till de två arbetsgrupper vi beslutade att inrätta när vi träffades i februari. Skickar härmed en förnyad uppmaning om (1) att anmäla sitt intresse för någon av grupperna alternativt (2) om vi kanske ska lägga gemensamt fokus på annat? Fundera och hör av er. Inte konstigt om vi är lite avvaktande och trötta. Ingen stress, men bra om vi kan förvalta året och de pengar som finns kvar att förbruka på bästa sätt.
Konferensen i Berlin
Nedan finns fakturauppgifter avs Berlin-konferensen. Kan återkomma lite längre fram med påminnelse (om jag kommer ihåg):
Fakturaadress:
Göteborgs universitet
Utbildningsenheten
9270BBOHMH
Box 115
405 30 Göteborg
Fakturatext:
”Valideringsnätverk Väst” och vad posterna avser, t ex biljetter, logi, konf.avg.
Med önskan om en fin arbetsvecka :-)
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
Hej igen,
Tack till er som redan har svarat angående vilken arbetsgrupp ni vill tillhöra i vårt kommande arbete med våra utbildningsinsatser för
- kartläggare och
- bedömare
Än så länge är det (bara) ett fåtal personer som svarat att man kan tänka sig att arbeta i bedömargruppen. Om det visar sig att det är det som känns viktigast så kan vi förstås skippa kartläggardelen tills vidare. Fundera och återkom gärna! Vore fint om vi kunde börja planera för vårens arbete, kalendern fylls ju på så fort.
Jag har börjat få en del frågor som rör "hur" och det finns en efterfrågan inte bara på hur man ska tänka eller vilka metoder som är ok att använda som kartläggare och bedömare utan även konkret material i form av matriser/formulär osv. Vilket vi ju inte har jobbat med inom VnV förutom det vi tagit fram för sjuksköterskor och ingenjörer.
Det finns ju flera anledningar till varför vi inte gjort det. Dels fick vi ju pengar för att arbeta med mer övergripande frågor och dels så har vi ju hela tiden förväntat oss att vi skulle kunna börja använda VALDA inom kort och då hade dessa dokument varit överflödiga. Men, nu är det ju lite osäkert vad som sker kring VALDA och då kanske vi får jobba fram dokument som vi kan arbeta med istället?
Hur tänker ni?
Det kanske var detta som bl a du Lena framförde vid vårt möte - att vi behöver lägga ett större fokus på bedömningsarbetet och stöd till bedömare?
Jag funderar också på hur vi kan kommunicera med UHR om att vi visst vill använda VALDA och känner frustration över deras inaktivitet.
Vet inte riktigt vem som är bästa mottagare för det? Fundera gärna och återkom.
Och - om någon av er har nytt eller gammalt material som vi skulle kunna börja använda som matris/bedömningsformulär eller vad man nu vill kalla det så får ni väldigt gärna skicka till mig, eller lägga upp på BOX.
Hälsning från ett grått Gbg
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
Hej!
Nu har några av oss bokat Berlin-konferensen. Som Björn hintade om när vi sågs senast så börjar det bli fullt på hotellen och det verkar som att de fördelaktiga priserna på de föreslagna hotellen har tagit slut i något fall.
Men, de ska vara bokningsbara t o m idag den 11/3 enligt hemsidan iaf. Annars finns det förstås en massa andra hotell i Berlin. :-)
Vill också passa på att tipsa om att Easyjet flyger direkt från Landvetter till Berlin. Dessutom billigt. Men då får man ev. resa någon dag tidigare/senare.
https://vplbiennale.org/program/
Ang Valda så avvaktar man för närvarande p g a "ekonomiska oklarheter". Det var tänkt att det skulle vara en workshop i veckan som dock blev inställd. Nu har man istället kallat till ett Skype-möte för att vi ska kunna få ge feedback på hur utvecklingsarbetet med Valda har varit under hösten. Då jag inte kan vara med så svarade jag med några tankar:
[cid:aadb7f6d-7a86-4f8f-929d-4575ee2ec14a]
Dessa tankar får stå för mig (såklart). Men fundera gärna på om vi bör agera på något sätt.
Önskar er alla en fin arbetsvecka!
/Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>
Hej Pernilla!
Johan Bankel & Patrik Hellman kommer att åka till Berlin.
Vad jag förstod så gör vi egen anmälan och sparar underlaget för senare debitering?
/Johan
Från: Valideringsnatverkvast <valideringsnatverkvast-bounces at lists.sunet.se> på uppdrag av Pernilla Hultberg <pernilla.hultberg at gu.se>
Datum: onsdag 6 mars 2019 14:50
Till: "valideringsnatverkvast at lists.sunet.se" <valideringsnatverkvast at lists.sunet.se>
Ämne: [Valideringsnatverkvast] Minnesanteckningar från möte i VnV 21 februari 2019
Hej,
Bifogat finns minnesanteckningar från vårt heldagsmöte inom VnV hos Validering Väst i Göteborg den 21 februari 2019.
Ber om ursäkt för dröjsmålet.
OBS!
- meddela deltagande till arbetsgrupperna till Pernilla (alternativt om det har uppkommit andra behov av gemensamma insatser)
- Berlin-konferensen - meddela via Pernilla vem/vilka som åker.
/Ulrika och Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
Hej,
Bifogat finns minnesanteckningar från vårt heldagsmöte inom VnV hos Validering Väst i Göteborg den 21 februari 2019.
Ber om ursäkt för dröjsmålet.
OBS!
- meddela deltagande till arbetsgrupperna till Pernilla (alternativt om det har uppkommit andra behov av gemensamma insatser)
- Berlin-konferensen - meddela via Pernilla vem/vilka som åker.
/Ulrika och Pernilla
Med vänlig hälsning
Pernilla Hultberg
Samordnare
Kompletterande utbildning & validering
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Utbildningsenheten
Tfn: 031-786 3579, 0701-719451
E-post: pernilla.hultberg at gu.se
<http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/>