December

Nyhetsbrev från En ifrågasatt demokrati (if-dem)

Den fria världen står inför sin största utmaning sedan 1990: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati (if-dem) är att möta denna samhällsutmaning och utveckla en av mänsklighetens största landvinningar, den liberala demokratin. If-dem har kopplingar till olika samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen på Linnéuniversitetet (https://lnu.se/). Kontakta gärna if-dem: ifdem@lnu.se

 

Europe Horizon-ansökan

If-dem arbetar med ansökan till Europe Horizon

Under ledning av Kristoffer Holt (professor i media och journalistik) och Andreas Önnerfors (professor i historia) arbetar en forskargrupp från åtta länder med en ansökan för forskningsmedel riktad till Europe Horizon. Medlen riktar sig till Europe Horizons utlysning om demokratiforskning.

 

Framflyttat lunchseminarium: Statlig repression av rasistiska föreningar

If-dems lunchseminarium, tisdag 20 december kl 12.15-13.00, om statlig repression av rasistiska föreningar är inställt på grund av sjukdom. Detta seminarium återkommer i stället 2023.

 

Nytt bokprojekt med forskare och praktiker i dialog

If-dem arbetar med en innovativ bok där forskare och praktiker skriver tillsammans i dialog.  I stället för kapitel innehåller boken flera interaktioner där omkring 20 forskare och praktiker för en skriven dialog och även skriver tillsammans. Bokens författare kommer från olika forskningsdiscipliner och professioner och samarbetar i olika workshops. Boken planeras att publiceras hösten 2023.

 

If-demsatsning på nyhetsarkiv för lokal kvalitetsjournalistik

Vid sidan av de stora mediasajterna och tidningarna publiceras dagligen lokal journalistik av hög kvalitet runt om i Sverige. För att fler ska få del av lokal kvalitetsjournalistik samarbetar if-dem med Medieinstitutet Fojo på Linnéuniversitetet med att bygga upp ett arkiv för med sådana nyheter och reportage. Då kan exempelvis journalister ta del och inspireras av andras arbeten. Detta bibliotek stärker lokaljournalistiken och ger stöd för att till exempel granska lokala makthavare. Här hittar du arkivet: https://fojoarkivet.se/

 

If-dems masterkurs om solidaritet, utanförskap och motstånd: det samtida ifrågasättandet av demokratin

Just nu pågår if-dems tvärvetenskapliga masterkurs Solidaritet, utanförskap och motstånd: det samtida ifrågasättandet av demokratin. Det är en distanskurs där studenter deltar över internet. Kursen går på halvfart över tio veckor (7,5 hp). Hösten 2023 är nästa chans att läsa kursen. Läs mer om if-dems masterkurs här: https://lnu.se/kurs/solidaritet-utanforskap-och-motstand-det-samtida-ifragasattandet-av-demokratin/vaxjo-distans-deltid-engelska-ht/

 

If-dem samlar in data om folkets uppfattning om samhällsaktörers agerande under pandemin

Just nu pågår Survey 2022. Det är Surveyinstitutet som ställer frågor till ett urval personer som är representativa med den vuxna svenska befolkningen. If-dem deltar i Survey 2022 genom att ställa frågor om hur människor uppfattar olika samhällsaktörers agerande under coronapandemin. Dessa frågor kommer if-dems forskare att jämföra med samma frågor som Surveyinstitutet ställde 2020 mitt under brinnande pandemi. På så sätt kommer if-dem kunna analysera svenska folkets uppfattningar om viktiga samhällsaktörer under kris.

 

If-dems ledningsgrupp

If-dems ledningsgrupp består av Magnus Hagevi (magnus.hagevi@lnu.se), Kersti Forsberg (kersti.forsberg@lnu.se), Tobias Bromander (tobias.bromander@lnu.se, Sofie Tornhill (sofie.tornhill@lnu.se), Kristoffer Holt (kristoffer.holt@lnu.se), Staffan Andersson (staffan.andersson@lnu.se) och Jesper Johansson (jesper.johansson@lnu.se).

 

If-dem önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

Magnus Hagevi

Ledare för if-dem